Despre Gradinita Speciala Cluj

Home / Despre Gradinita Speciala Cluj

Bine ati venit la

Gradinita Speciala

”Fiecare copil are dreptul să fie ocrotit, educat cu dragoste, să păşească cu încredere în viaţă, să zâmbească.” 

Suntem o echipă de profesionişti, cu experienţă  de  peste 30 de ani în domeniu, dedicaţi problemelor copiilor  cu nevoi speciale şi familiilor aflate în dificultate.

Beneficiari direcţi – copiii preşcolari cu vârsta de 3-6 ani, proveniţi din familii, care la intrarea în grădiniţă prezintă următoarele diagnostice medicale:

dizabilitati intelectuale

intarziere in dezvoltarea limbajului expresiv si receptiv

sindrom hiperkinetic

tulburari emotionale si de conduita

sindrom Down

Întârziere în dezvoltarea globală

tulburari din spectrul autist

Cadrele didactice din grădiniță asigură intervenția psihopedagogică specializată şi stimularea precoce a copiilor cu deficiențe, contribuind cu dăruire, pasiune și profesionalism la reabilitarea preșcolarilor, prin valorificarea potențialului fiecărui copil.

Grădiniţa Specială Cluj-Napoca a fost înfiinţată în 1984, deci se mândrește cu o activitate bogată, în peste 30 de ani oferind un climat adecvat unui număr mare de copii preşcolari cu cerinţe educative speciale. Grădiniţa Specială este situată în municipiul Cluj-Napoca, în cartierul Mănăştur, zona comercială Win Market(fostul BIG), zonă intens circulată, între străzile Mehedinţi şi Retezat, pe Aleea Borşa nr. 2, în vecinătatea Şcolii Gimnaziale “Liviu Rebreanu” şi a Grădiniţei cu P. P. “Universul Copiilor”, într-o clădire corespunzător amenajată şi împrejmuită de mult spaţiu verde.

”Fiecare copil are dreptul să fie ocrotit, educat cu dragoste, să păşească cu încredere în viaţă, să zâmbească.” 

Ce facem noi pentru a ajuta la îndeplinirea acestor nevoi ?

Motto-ul grădiniţei noastre este: “Şanse egale pentru toţi copiii noştri”.

Grădiniţa Specială prin organizarea instituţională și pedagogică specifică asigură un climat educațional, terapeutic și socio-afectiv, care contribuie atât la diminuarea dizabilitaţilor copiilor, cât şi la diminuarea efectelor instituţionalizării (fiind program săptămânal) pentru copiii provenind din alte localități.

Principala valoare a organizaţiei este calitatea întregii activităţi din grădiniţă. Se urmăreşte ca toate activităţile să fie centrate pe copil, să se desfășoare în zona proximei dezvoltări a copilului , să satisfacă nevoile şi interesele copilului și ale familiei, să influențeze pozitiv calitatea vieții acestora. Se urmăreşte în permanenţă promovarea activităților de adaptare la viața socială și formarea autonomiei personale. Toate acestea se reflectă pozitiv în activitatea instructiv – educativă, terapeutică şi în conduita angajaţilor.

Toate activităţile din Gradiniţa Specială sunt centrate pe copil şi presupun răbdare, talentul de a te pune în situaţia altuia(empatie) şi  multă  înţelegere umană.

 • Infiintata : în septembrie 1984;
 • Domeniul de activitate: învăţământ special preşcolar pentru copii cu dizabilități intelectuale ușoare /moderate și grave;
 • Forma juridică de organizare : unitate de învăţământ special preşcolar de stat, cu personalitate juridică;
 • Statutul proprietăţii grădiniţei: din anul 2001 sub tutela Consiliului Judeţean Cluj;
 • Program de funcţionare: grădinţă cu program prelungit şi săptămânal;
 • Foruri tutelare: Inspectoratul Şcolar Județean Cluj; Consiliul Judeţean Cluj;
 • Beneficiari direcţi – copiii preşcolari cu vârsta de 3-6 ani, proveniţi din familii, care la intrarea în grădiniţă prezintă următoarele diagnostice medicale: ⦁ dizabilităţi intelectuale, ⦁ întârziere în dezvoltarea limbajului expresiv şi receptiv, ⦁ tulburări din spectrul autist, ⦁ sindrom Down, ⦁ sindrom hiperkinetic, ⦁ tulburări emoționale și de conduită.
 • Beneficiari indirecţi – familiile copiilor; comunitatea.

Copiii înscrişi în anul şcolar 2018 – 2019  sunt din municipiul Cluj-Napoca în proporţie de  60%, iar restul de 40%  provin din localităţile judeţului Cluj (Floreşti, Apahida, Jucu, Baciu, Dej, Câmpia Turzii, Sânicoară, Corneşti, Berind etc.).Copiii înscrişi în anul şcolar 2018 – 2019  sunt din municipiul Cluj-Napoca în proporţie de  60%, iar restul de 40%  provin din localităţile judeţului Cluj (Floreşti, Apahida, Jucu, Baciu, Dej, Câmpia Turzii, Sânicoară, Corneşti, Berind etc.).

Copilul cu dizabilitaţi este, ca și oricare alt copil, un membru al comunităţii şi trebuie privit ca o persoană cu drepturi și şanse egale la educaţie, dar în același timp un copil care necesită o atenție și îngrijire deosebite.

Asemenea tuturor copiilor şi copiii cu dizabilităţi au nevoie să li se îndeplinească trebuinţele, care nu sunt diferite de ale celorlalţi :

 • nevoia de educaţie;
 • nevoia de apreciere și întărire pozitivă;
 • nevoia întăririi stimei de sine;
 • nevoia de independenţă;
 • nevoia de autoafirmare.

Te-ai hotarat ?

vrei sa iti inscrii copilul la Gradinita Speciala

Acceseaza pagina de inscrieri si completeaza formularul de inscriere. Unul din specialisti nostrii va analiza cererea dvs. si va reveni cu un raspuns in cel mai scurt timp posibil.